Verlaten Spoor - Reportage

Voormalige postperrons Expeditieknooppunten PTT-Sternet

Expeditieknooppunt Amsterdam CS

Plaats: Amsterdam
Ligging: Oosterdokseiland (nabij Amsterdam CS)
Bouwjaar: 1968
Huidig gebruik: Gesloopt
Datum bezoek/foto's: 18-09-2009

 

Wie wel eens met de trein naar Amsterdam is gereisd, kan het voormalige expeditieknooppunt van de PTT-Post niet aan het oog zijn ontsprongen. Een enorm en imposant gebouw, dat ooit onderdeel uitmaakte van een geheel postcomplex. De ligging aan de sporen maakte treinvervoer goed mogelijk. Het hiervoor gebruikte postperron is, net als de rest van de gebouwen, al eerder gesloopt. Hier is ondermeer de openbare bibliotheek voor in de plaats gekomen. Dit gebouw, 'Post CS' genaamd, is nog het enige overblijfsel van de postactiviteiten.
Nadat de post (inmiddels TPG) het gebouw in 2004 verliet, begon het aan een tweede leven. Zo was er ondermeer het Stedelijk Museum in gevestigd. Op de andere verdiepingen waren diverse culturele organisaties actief, helemaal bovenaan was het restaurant 'Club 11' te vinden. Medio 2008 hebben al deze organisaties het gebouw verlaten. In 2006 kwam 'Post CS' nog in het nieuws, omdat de koeling de oorzaak bleek te zijn van de legionellabesmetting die een aantal bezoekers opgelopen hadden.
Inmiddels wordt het gebouw gesloopt. Op deze foto's lijkt er nog niet veel aan de hand te zijn, maar schijn bedriegt: de gehele achterzijde van het gebouw ligt open. Nu (februari 2012) is het gebouw volledig gesloopt en dit bouwwerk van architectenbureau Merkelbach en Elling enkel nog een herinnering...
Op deze foto zien we het gebouw met op de voorgrond de brug over de Oosterdok.


 
 

 
 

 
 
Opschrift dat nog herinnert aan de vroegere activiteiten. Geen standaard PTT-Postlogo, maar de benaming 'Post CS', volgens de huisstijl van de PTT en verwijzend naar de ligging nabij het Centraal Station.

 

Uit de oude doos...


Expeditieknooppunt Amsterdam CS met posttrein. 11 oktober 1975.

W. Vos

 


Terug naar overzicht